Köszöntöm Önt Egyesületünk honlapján!

Vitéz Inkei-Farkas Márton vagyok, a Fiume Barátai Egyesület elnöke.A Fiume Barátai Egyesület 2016. december 29-én Pécsett azzal a céllal jött létre, hogy méltó emléket állítson a közéletben, a közbeszédben és honfitársaink tudatában is az egykori felbecsülhetetlen értékű tengeri kikötőnkről.Előd szervezetünk a 30-as években  Budapesten működő Fiume és Abbázia Barátai Szövetsége.

Tovább

Örökség

Nekünk magyaroknak mégis a magyar örökség megőrzése az elsődleges. Ezért indítjuk el többek között a historikus, vagy örökségturizmust Magyarország és Horvátország között. Autóbuszokat indítunk Fiumébe, hogy a magyar identitás új színnel gazdagodjon. Támogatjuk a Fiumei Magyar Ház létrehozását és kezdeményeztük a Fiumei/Rijekai Magyar Tiszteletbeli Konzulátus újraszervezését is.
Tovább

Rendezvények

A Fiume Barátai Egyesület önállóan és más szervezetekkel együtt is szervez vacsoraesteket, konferenciákat, sajtótájékoztatókat, autóbuszos kirándulásokat és partner minden olyan együttműködésben, ami a déli kapcsolatokat erősíti. 

Fiumei magyarok

Fiuméban egykor közel 6500 magyar élt és 10.000 ember értett valamilyen szinten magyarul. A jelenben élő magyar kisebbség igyekszik megtartani nyelvét és kultúráját valamint több szálon kapcsolódik az anyaországhoz.

A történelem viharai – akár a bóra – átsöpörtek az Adria partján: a magyar uralom óta talán 6 rendszerváltást is megélt Fiume-Rijeka. Életképességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma is él és virágzik. A közös történelmi gyökerekből táplálkozva a magyar , a horvát és az olasz nemzet is együttműködhet és közös stratégia mentén valósíthat meg projekteket a XXI-ik században. Nekünk magyaroknak mégis a magyar örökség megőrzése az elsődleges. Ezért indítjuk el többek között a historikus, vagy örökségturizmust Magyarország és Horvátország között. Autóbuszokat indítunk Fiumébe, hogy a magyar identitás új színnel gazdagodjon. Támogatjuk a Fiumei Magyar Ház létrehozását és kezdeményeztük a Fiumei/Rijekai Magyar Tiszteletbeli Konzulátus újraszervezését is.

További tudnivalók

Közéletben

09.
május2024.
2024.május 7-én, kedden 17 órakor került sor N.Pintér Mária pécsi textilművész- Tűz és Víz -Találkozások című kiállításának megnyitójára Lendván. A szervezők- a pécsi Fiume Barátai Egyesület és a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ - azzal a...
04.
február2024.
Emlékezetes marad egyesületünk számára az idei Civilek Napja. 2024.február 1-jén értesítette a Fiume Barátai Egyesület elnökét a Miniszterelnökség, hogy Dr.Gulyás Gergely miniszter úr  egyedi  döntése alapján a kormány támogatja a " Rigójancsi...
07.
január2024.
2024.január 6-án, Vízkereszt napján, 15 órától a Pécsi Bazilika Jézus Szíve Kápolnájában Serbakow Tibor ötvösművész " Békességet adok nektek " című kiállításának tárlatvezetésére került sor. A Fiume Barátai Egyesület által szervezett személyes...

Tekintse meg projekt oldalunkat: www.folyamlovaros.hu