Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy látogatásával megtisztelte honlapunkat! 

„Fiume a Magyar Szent Korona gyöngye" járta a mondás 100 éve, amikor még magyar trikolór lengett a ciprusok és gömbakácok alatt és még a tenger is magyarul morajlott.

A Fiume Barátai Egyesület 2016. december 29-én Pécsett azzal a céllal jött létre, hogy méltó emléket állítson a közéletben, a közbeszédben és honfitársaink emlékezetében is az egykori, felbecsülhetetlen értékű tengeri kikötőnkről. Előd szervezetünk a  két világháború között Budapesten működő Fiume és Abbázia Barátainak Szövetsége.. Mára az eltelt évek elsodorták a magyarság és a tenger kapcsolatának emlékét, a horvátországi nyaralók is csak átutaznak Rijekán, az egykori Fiumén.

A jelenkori, XXI-ik századi Fiume Barátai azt szeretnék, ha az anyaországi magyarok megállnának egy pillanatra a Baross kikötőben és visszagondolnának a 100 évvel ezelőtti időkre: újra megszeretnék ezt a várost és elhinnék azt, hogy a város is szereti őket. Otthon éreznék magukat ott, ahol a "magyar géniusz" a mai napig ható erővel alkotott!

Kérem, hogy tartsanak velünk az emlékezés útján! Mert ahogy egyik legnagyobb írónk, Jókai Mór írta: „A szerelem Közted és közöttünk, miként a kör, s a tenger végtelen! 

Barátsággal:

vitéz Inkei-Farkas Márton

                  elnök