Fiume öröksége

Fiume – horvát nevén Rijeka – az 1868-as magyar-horvát kiegyezés után került magyar fennhatóság alá: száz éve még a „Magyar Szentkorona Ékköveként” beszéltek az elkülönült részként (Corpus Separatum) Magyarországhoz tartozó kikötőről.

Ez az a város, ahol Horthy Miklós, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának utolsó parancsnoka tanult, Kádár János egykori pártfőtitkár és Vásárhelyi Miklós író, a Nagy Imre –kormány sajtófőnöke is  itt született. 1918-ban a több mint 50 ezres kikötővárosnak 6500 magyar lakosa volt. Fiume a világháborús összeomlás után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Gabriele d’ Annunzio olasz fasiszta diktátor egyéves ámokfutása – a Quarnerói Olasz Régensállam bukása – után Olaszország részévé vált. 1943/44-ben a fiumei zsidóság megmentéséért vállvetve harcolt itt a város olasz rendőrfőnöke, dr. Giovanni Palatucci és Csíkszentmihályi Alfréd, az utolsó magyar konzul. Utóbbi hazatérési igazolványokkal segítette a bajbajutottakat, a 36 éves Palatucci kapitány pedig egy zsidó kereskedő fiát csak úgy menthette meg, hogy helyette halt meg Dachauban. Fiume 1945-től Rijeka néven Jugoszlávia, majd 1991-től Horvátország legfontosabb kikötővárosa.

Fiume- Rijeka –Fiume:  három nemzet, a magyar, a horvát és az olasz közös öröksége. 100 évvel a magyar és 73 évvel az olasz állami fennhatósága után, a XXI-ik században -  és különösen három uniós tag tagállam vonatkozásában - már nincs hozadéka a történelmi szembenállásnak, vagy érdekellentétnek. Mindhárom nemzet más ok miatt ragaszkodik a városhoz. A közös kapcsolódási pontokat kell megtalálni, amelyek: az európai keresztény kultúrához való tartozás, a közös hit, a mediterrán életmód , a tenger és a hajózás szeretete, valamint az épített és természeti örökség védelme. 

Fontos, hogy megértsük egymás mentalitását és nyelvét – akár átvitt értelemben, akár ténylegesen is.
A fentieket nevezhetjük akár Fiume-Rijeka minimumnak is, amely mentén az országok kihasználhatják a szinergikus együttműködés előnyeit és napjainkban is együtt alkothatnak:  közös projekteket generálhatnak és valósíthatnak meg 3 külön zászlóval, de mégis egy lobogó alatt. 

Nekünk magyaroknak mégis a magyar örökség megőrzése az elsődleges. Ezért indítjuk el többek között a historikus, vagy örökségturizmust Magyarország és Horvátország között. Autóbuszokat indítunk Fiumébe, hogy a magyar identitás új színnel gazdagodjon. Támogatjuk a Fiumei Magyar Ház létrehozását és kezdeményeztük a Fiumei/Rijekai Magyar Tiszteletbeli Konzulátus újraszervezését is.