Tüzet és Vizet vittünk Lendvára - N.Pintér Mária pécsi textilművész kiállítása Szlovéniában

2024.május 7-én, kedden 17 órakor került sor N.Pintér Mária pécsi textilművész- Tűz és Víz -Találkozások című kiállításának megnyitójára Lendván. A szervezők- a pécsi Fiume Barátai Egyesület és a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ - azzal a céllal rendezték meg a kiállítást, hogy az anyaországi és a muravidéki magyar-magyar barátságot erősítsék - a művészet, mint közös nyelv útján. A kiállítás megnyitóján részt vett Dr.Czikó Anita asszony, Magyarország lendvai konzulja is. A gyönyörű és mély üzetet hordozó textil alkotásokat május 31-ig lehet megtekinteni a Kulturális Központban.

N.Pintér Mária pécsi textilművész pályájáról és alkotásairól így vall: " 

A kiállított textil képeim a XV-ik és XVI-ik században a kárpitművészet virágkorában- Párizsban és Brüsszelben – működő kárpitszövő műhelyekben készült kárpitok műfajában gyökereznek. Technikája a klasszikus hasűrös gobelinszövés, mely a legfinomabb festői hatások visszaadására volt alkalmas. Főúri kastélyok hatalmas falait borították. A szövőnők sokszor 40-50 évig is szőttek egy kárpitot.

Szükségét éreztem egy olyan újításnak, ahol a klasszikus gobelin mellett nagyon felületek megjelenéséről sem kell lemondani. Így találtam meg a sodrott-és a nemezgyapjú, azaz a szövés és nemezelés technikájának harmóniáját. A szövést gyakran gazdagítom csomózott, hurkolt és hímzett felületekkel is. A síkban történő megjelenítésben a plasztikusság és térbeli hatások kifejezésére törekszem. Érdekelnek a domborműszerű és a három dimenziós tértextil megoldások. Például a Balaton című munkám, ahol a tériséget drótszál beszövésével tudtam megoldani, vagy a Rügyfakadás című tértexilem.

Anyaghasználatom mindig a mondanivalónak van alárendelve. Sokféle szálas anyagot használok, a felületek izgalmasabbá tétele érdekében.(gyapjú, spárga, arany és ezüst illetve drót).

Mondanivalóm a természetes és a természetfeletti világ találkozási pontjainak, vizuális eszközökkel történő ábrázolása.

- A Teremtővel való találkozás, a természet szépségén, csodáik erején és örök változásain keresztül

- Másik terület a természetfeletti rész, melynek leghitelesebb forrása a Biblia. A képes nyelvbeszéd, a példázatok, szellemi összefüggések és szimbólumrendszerek. A címek is ezt a szellemi tartalmat fejezik ki. pl. a Csendes vizek-füves legelők: a 23.zsoltár idézete a bőséget, az ellátást fejezi ki.

A munkáimban megjelenő víz motívum jelentése: az élet forrásaként átmos, megtisztít, felüdít és betölt békességgel. A tűz pedig a lángolást, a szenvedélyes hitet, Isten érintését, a vele való közösséget és szövetséget.

Tevékenységem másik területe az alkalmazott textilek. Lakástextileket: függönyt, párnát, terítőt, szalvétát szövéssel, batikolással, textilfestéssel, valamint öltözék kiegészítőket: kistáskákat, ékszereket és kitűzőket is készítek-akár megrendelésre is.

Sajnos tapasztalatom, hogy kevesen ismerik ezt a műfajt, a szövés gazdag lehetőségeit. Pedig nemcsak a főúri kastélyokban, hanem a mai modern lakások falán is megállja a helyét. Egyediségével, színvilágával meghatározó része lehet az enteriörnek.

Minden kedves látogatónak kívánom, hogy munkáim gondolatokat és érzelmeket ébresszenek bennük.

N.Pintér Mária textilművész "

A Muravidéki Magyar Rádió a kiállításról és a Fiume Barátai Egyesületről: 

https://www.rtvslo.si/mmr/hirek/terepjaro/koezoes-mult-es-joevo/707496?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3Plh2m8UXSBZCvwdKklu3IIaQ8njI2awHHcM7qGAZnxrLwhiV6lAY6PSs_aem_AdzDx5RdIB9LuK5Vajz7KBfoJh_SvWjyW3ofwkV7piUBIoTxVp2lRkkKoDfve95NNXtkEhJi_gMTsotDbitID6pu

A Szlovén Televiízió Magyar Műsorok Szerkesztősége riportja a kiállításról: https://365.rtvslo.si/arhiv/mostovi-hidak/175045823?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2D02dUu0Rq1lsEmJqLzMS_FRzcv4ywW1HQr5kXuU5zjMbJpJwAiJO6GLQ_aem_Ab3EUyRxbWf20reDOLmIO-wGtpG_Td4ae4IjIFTV1YyIbVNmyx4zMf8tpmSD_nav15UXzQ14q5-oKDCPzbYZtwkc

A Zalai Hírlapban: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/05/n-pinter-maria-karpitmuvesz-kiallitasa?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR30w8GcROp3cv7fxQoH3MFWg479csOBlfUKAF4VLX32ZdXbuYvC7pkME5g_aem_AQ1ye5DinrsGl6Ijdix3R35R5RvUshkNtkX0HG-yIej8EnebJ9yiTxkNZz6g4WDX_5-FvQSmwCUNyi1OJc4uWcvH