Otthon vagyunk a tengernél- A Fiume Barátai Egyesület háromnapos programsorozata a tengermelléken

A Fiume Barátai Egyesület 2023.szeptember 22-24. között három napon keresztül emlékezett meg az egykori horvát- magyar tengermellékről, amely minden honfitársunk szívében, tudatában mélyen gyökeredzik. Szeptember 22-én, pénteken 16 órakor Opatija-Voloskoban, a Vila Minach előterében koszorúzásra került sor gr. Andrássy Gyula egykori miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere emlékére. Az államférfi 1823-ban született Tőketerebesen és 1890-ben, itt Voloskoban, a Vila Minachban hunyta le örökre a szemét. Az ünnepelt integráló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az anyaországi magyarokat -  gr. Andrássy Gyula emléke kötötte össze a jelen lévő tengermelléki- fiumei-lovrani, pulai és umagi magyarokkal. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével v.gr Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Masa Zsuzsanna, a pulai Móricz Zsigmond Egyesület elnöke és prof.Ágoston Gergely, a Tengermellék-Fennsík Megyei Magyar Kisebbség megyei képviselője  is. A szegedi Partiscum kórus- Lázár Tamás karnagy vezetésével énekelte el a hímnuszt, a Kossuth nótát és a Szózatot.

Az emlékünnepség díszvendége, v.Pallavici Zita Borbála őrgrófnő- gr. Andrássy Gyula szépunokája -betegsége miatt a hínmusz utáni köszöntőbeszédet v.gr Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke mondta el. Felolvasta az őrgrófnő levelét, aki a család nevében emlékezett meg az egykori kiváló államférfiről.

v.gr Batthyány -Schmidt Margó méltatta az Andrássy emlékév jelentőségét, valamint felhívta a figyelmet a magyar arisztokrácia jelenkori nemzetépítő munkájára.

Ezt követően, v.Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket.: 2016.december 29-én, Pécsett az egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy helyreállítsa és ha kell újra megteremtse Fiume és az egykori magyar-horvát tengermellék emlékezetét  A Biblia ószövetségi részében található Ésaiás könyvének 58. rész 12.versét idézta: " És megépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod és neveztetel romlás építőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak". A Fiume Barátai Egyesület immár a 7-ik éve azon dolgozik, hogy Fiume és a magyar tenger újra szerepeljen a közéletben, a közbeszédben és honfitársaink tudatában. Ez nemcsak emlékezés: új kapcsolódási pontokat kell létrehozni és a magyar jelenlétet  megteremteni az Adria partján- természetesen a horvát-magyar barátság jegyében.

 

Az ünnepség végén a Fiume Barátai Egyesület nevében koszorút helyezett el gr- Andrássy Gyula latin nyelvű emléktáblájánál v.Inkei-Farkas Márton elnök és Dr.habil Bali Lóránt alelnök.

 

"A nemzeti szál, amely összeköt bennünket"- csoportkép gr. Andrássy Gyula voloskoi emléktáblájánál:

 

A megemlékezést  követően 17 órától Opatija-Abbazia központjában Elizabeth Szemesi, a pulai Móricz Zsigmond Egyesület alelnöke egy kis séta közben beszélt a történelmi Abbáziáról és a magyar emlékekről.

18 órakor szentmsére került sor az opatijai Sveti Jakov ( Szent Jakab) templomban, amelyet Mirko Vukoja atya mutaott be. 

18.30 -tól pedig a régen várt szegedi egyházi kórus, a Lázár Tamás karnagy által vezetett Partiscum közel egyórás koncertjára került sor a kivételes akusztikájú , XII-ik századi alapokkal rendelkező templomban.

.

A Partiscum kórus műsorában hallhattuk- többek között- Giovanni P. da Palestrina- Missa in E-Kyriejét,Josquin Des Pres: Missa L'homme arme - Agnus Dei-ét, valamint számos zenetörténeti jelentőségű dicsőítő imádságot. A második részben került sor a magyar szerzők műveire: A Lungo mare mellett, az Adria partján hallhattuk Balázs Árpád:Tavaszi szél népdalfeldolgozását, valamint Kodály Zoltán Esti Dal és a Szép könyörgés című zeneművét. A magyar szó és a magyar dallam ereje minden résztvevőt megérintett. A koncert végén v.Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület elnöke megköszönte a Partisticum kórus koncertjét, valamint köszönetet mondott a házigazda Mirko Vukoja atyának is, amiért e nemes és felemelő rendezvény befogadásra talált.

 

 

II: nap: 2023.szeptember 23-én szombaton a Batthyányak emlékezete Fiumében címmel egy nemzetközi magyar-horvát konferenciára került sor az egykori Fiumei Magyar Királyi Kormányzói Palotában ( ma: Horvát Tengermelléki és Történeti Múzeum, Rijeka) A konferenciáról részletesen a www.folyamlovaros.hu oldalunkon olvashatnak majd.

 

A konferencia protokoll vendégei, előadói,és szervezői 

 

 

III. nap  2023.szeptember 24-én vasárnap a Fiume Barátai Egyesület városnézést szervezett Fiume-Rijekában. A Trsaton kezdve Dr.habil Bali Lóránt egyetemi docens, alelnök beszélt a csoportnak Fiume jelentőségéről és a magasból tekinthettük meg  a város fő épületeit és nevezetességeit ( színház, Palazzo di Modello. kikötő-hullámgát, Adria Palota stb)

 

 

Az utolsó fiumei helyszínünk maga a kikötő volt, ahol megcsodálhattuk a ma is létező kikötőbakokat, amelyek egykor Skull Mátyás fiumei és Schlich Henrík budapesti vasöntödéjében készültek és a ma napig nemzeti kikötőnkre emlékeztetnek.

Szerző: Fiume Barátai Egyesület www.fiumebaratai.hu