A nemzeti örökség része-e a fiumei kikötő? -találkozás Móczár Gábor úrral, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójával

A KDNP Protenstáns Műhelye 2021. szeptember 29-én Pécsett, a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében konferenciát szervezett HIT ÉS KÖZÉLET címmel. A konferencia utáni állófogadáson v.Inkei-Farkas Márton elnök és Horváth Adrienne elnöki megbízott találkozott Móczár Gábor úrral, a Nemzeti Örökség Intézete ( 1086 Budapest, Fiumei u.16-18.) főigazgatójával.


A Fiume Barátai Egyesület még 2018-ban kezdeményezte a Nemzeti Emlékhely Bizottságánál, hogy a fiumei Baross Gábor kikötő kapjon határon túli történelmi emlékhely státuszt, tekintettel arra, hogy Fiume a Magyar Szent Korona Gyöngyszeme és egyben egyetlen nemzeti-tengeri kikötőnk volt. Főigazgató úr idén tavasszal nyert kinevezést és a beszélgetés során elmondta: folyamatban van a szükséges jogszabályok kidolgozása, de annyi bizonyos, ha kiemelt srátuszt kap egy határon túli terület, akkor ott a magyar államnak kötelezettségei lesznek.Horvátország tekintetében elviekben lehetséges lehet az együttműködés az örökségvédelem területén, viszont az ügy részletes megtárgyalása érdekében javasol egy személyes konzultációt Budapesten, a Nemzeti Örökség Intézetében,

A felajánlott lehetőséggel természetesen élni kívánunk. Eddigi tevékenységünk is arra irányult, hogy a magyar állam figyelmét újra Fiume-Rijeka felé fordítsuk: az egykori magyar-horvát  tengermellék természeti szépségével , épített és kulturális örökségével egyedülálló a magyar nemzeti identitás XXI-ik századi megélése szempontjából is.