MURAVIDÉK: Magyarul beszél és átölel - az isztriai magyarok látogatása Lendván és környékén

A Fiume Barátai Egyesület (gesztor) és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete ( együttműködő partner), a Muravidék és a Tenger címmel pályázatot nyert a Miniszterelnökség/Bethlen Gábor Alap/Nemzeti Összetartozás Kollégiumánál.A pályázat legfontosabb célja, hogy támogassa a határon túli magyar-magyar kapcsolatokat, segítsen új barátságok kiépítésében és folytassa tovább a nemzeti szál szövését. A Fiume Barátai Egyesület ( Magyarország) hídszerepet tölt be a muravidéki ( Szlovénia) és a tengermelléki (Horvátország) magyarok között.

A pulai Móricz Zsigmond Egyesület tagjai Elizabeta Szemesi alelnök asszony vezetésével 2023.augusztus 25-én, pénteken a déli órákban érkeztek Dobronakra, amelyet régen Lendvavásárhelynek neveztek. A Fiume Barátai Egyesület képviseletében Inkei-Farkas Márton elnök, Dr.Bali Lóránt alelnök és Horváth Adrienne elnöki megbízott fogadta a vendégeket. A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete részéről Tanja Kolosa köszöntötte a "móriczosokat", majd ezt követően a csoport kísérői tisztét töltötte be a pénteki napon.

A dobronaki Pri Lujzi Vendéglőben egy helyi ízeket bemutató ebédre került sor, a résztvevők nagy örömére.

Ebéd után a dobronaki Orchidea Farmot tekintették meg az isztriai és anyaországi magyarok-lelkes muravidéki idegenvezetéssel. A Közép-Európában egyedülálló intézmény igazi trópus a határmenti térségben: különleges fákkal és virágokkal, termő bokrokkal.Maradandó élmény! 

A rekkenő hőségben folytatódott tovább a kirándulás. A csoport Belatincre látogatott , ahol megtekintette a XVIII.században épült Szent László templomot. A templom kriptájában nyugszik családjával az az államférfi, aki személyében és életművében kapcsolja össze a Muravidéket a tengerrel: Dr.gróf Zichy Ágost, 1883 és 1892 között  Fiume kormányzója.

Inkei-Farkas Márton , a Fiume Barátai Egyesület elnöke  a templom kápolnájában emlékezett meg az  egykori híres polihisztor-államférfiről, aki jogász, világutazó és földrajztudós is volt, valamint fiumei kormányzó, udvarnagy, jótékony egyesület elnöke és az MTA levelező tagja.  A beszédet követően a csoport tagja egy nemzeti szalagos koszorút helyeztek el a gróf Zichy kriptában, majd horvátul és magyarul is elénekelték a Boldogasszony Anyánk című ősi egyházi éneket.

A pénteki nap utolsó állomása a Dobronaki György Ház volt, ahol az isztriai magyarok Muravidék helytörténetével valamint az egykori mindennapi élettel ismerkedhettek meg.

Augusztus 26-án, szombaton a csoport Lendvára látogatott, ahol Vida Törnar Judit alelnök ( Muravidéki Pedagógusok Egyesülete) vezetésével számos programon vettek részt: megtekintették a Vinárium tornyot, a Szentháromság kápolnát. A Lendvai vár szintén fogadta őket, valamint a városközpont látnivalóit( Bánffy Központ, Makovecz ház stb) is lehetőségük volt megnézni Mindezt egy nagyszabású muravidéki fesztivál, a Bográcsfest keretei között. 

Vasárnap, augusztus 27-én a csoport tagjai egy közös reggelin vettek részt  Dobronakon. Inkei-Farkas Márton elnök köszönt el az isztriai magyaroktól. Kifejezte reményét, hogy a kirándulás jól sikerült és bejelentette: a projekt folytatódni fog. Advent idején, december 8-10. között a muravidéki magyarok látogatnak majd el a tenger mellé: Rijeka-Fiumébe és Pulába.

Ifm