Hozzánk tartozik az, amely egykor a miénk volt - Fiume-Magyarország 1920-2020

Fiume a magyarság és a tenger szerelmét, felbonthatatlan házasságát szimbolizálja a mai napig. Jókai Mór jól tudta ezt, amikor ezt írta: „Közted és köztünk a szerelem – miként a kör és a tenger - végtelen”. Száz év történelmi mércével is jelentős időszaknak mondható. Fiumét elfelejtettük… oly hirtelen kellett ott hagyni és oly messze van….vagy mégsem?

Mi, Fiume Barátai hiszünk abban, hogy sok magyar családban él még az egykori tengeri kikötőnk emléke. Talán nem mindennap beszélnek róla, de ha szóba kerül, mindenki nosztalgiával emlékezik a nagyszülők, vagy dédszülők tengerparti kötődésére.” igen, egykor éttermünk volt ott… bérházat üzemeltettünk.. vagy hajós iskolába jártunk.. ott kértem meg a nagymama kezét..”  Sok ilyen történet van, amelyek reményeink szerint a napvilágra fog kerülni.

Hozzánk tartozik az, amely egykor a miénk volt. Nem közjogilag, hiszen Fiume mára már egy másik ország része. Hozzánk tartozik az emlékeinkben, a legszebb álmainkban, a jelen mindig újat hozó utazásaiban, a tenger illatában.. minden élményben, amely a tengerhez köt bennünket. Hozzánk tartoznak a fiumei magyarok, akárhányadik generációhoz is tartozzanak.

A magyar nemzet otthon van nemcsak a Kárpát-Medencében, hanem az Adria partján is.

IFM