Horthy villa, haditengerészeti temető, adventi szentmise a Tengeri Madonna templomban, 2023.december 10.Pula

2023.december 10-én nagybányai Horthy Miklós altengernagy, az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének utolsó flottaparancsnoka emlékére gyűlt össze mindegy 20 anyaországi, muravidéki és pulai magyar az egykori Horthy villa előtt Pulában. Az épületben lakások találhatók, az állapota felújításra szoruló. Mégis hatalmas élményt jelentett megemlékezni a bátor és lovagias parancsnokról, az otrantói hősről, aki 1901 és 1918 között Polában élt családjával és kiváló haditengerészként szolgálta hazáját és uralkodóját.

v.Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület elnöke Horthy Miklósról és családjáról emlékezik 

A megemlékezés végén a nemzeti szalag felkötésre került a villa kerítésére, ezzel kifejezve, hogy Magyarország sohasem felejtkezik meg hőséről.

A megemlékezés résztvevői: Fiume Barátai Egyesület (Pécs, Magyarország), Muravidéki Pedagógusok Egyesülete (Lendva-Szlovénia), Móricz Zsigmond Kultúregyesület (Pula, Horvátország) 

Az egykori magyar haditengerészek előtti tisztelgés a Polai Haditengerészeti Temetőben folytatódott. Itt a magyar hímnusz közös eléneklése után  v.Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület elnöke beszélt a Magyar Haditengerészeti Emléknap létrejöttéről. a temető történetéről, valamint a Szent István csatahajó magyar áldozatairól. 

„Magyarország kegyelettel emlékezik az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészekre."

 

2017-ben Magyarország Országgyűlése- a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának, Dr.Rubovszky György és Dr.Vejkey Imre országgyűlési képviselőknek a kezdeményezésére- június 10. napját-országgyűlési határozattal- a Magyar Haditengerészek Emléknapjának nyilvánította.

Az emlékmű tehát 2017-ben készült el a magyar állam költségén, a 2004-ben az isztriai magyarok által állított emléktábla után. (6 és fél éve, jómagam az avatáson jelen voltam és a Fiume Barátai Egyesület nevében koszorút helyeztem el)

Temető –történet:

 

A Pulában található korábbi osztrák-magyar haditengerész temetőt 1862. október 2-án szentelték fel, kialakítására a haditengerészeti minisztérium négyezer négyzetméter földet vásárolt meg. Leginkább a Nagy Háborúban elesetteket temették ide. A két világháború között az olasz hatóságok temetési tilalmat rendeltek el, majd a második világháború alatt végső nyughelyre leltek itt polgári áldozatok is, valamint 316 német haditengerész. A háború után, 1945-1947 között angol-amerikai halottakat, valamint 12 isztriai partizánt is itt temettek el. A sírkert – becsült adatok szerint – közel félszázezer halott nyughelye.

1960. október 27-én a pulai önkormányzat a temetőt történelmi emlékhellyé nyilvánította. Az Osztrák Fekete Kereszt 1990-ben kezdte meg a temető rekonstrukcióját, mely 1997-ben fejeződött be. A sírkert az UNESCO örökségvédelmi listáján is szerepel. A temető a Hágai Egyezmény védelme alatt áll. (forrás: Magyar Honvédelmi Minisztérium)

 

A Magyar Haditengerészek Emléknapja: június 10. Miért?

 

1918. június 10-én süllyesztették el olasz motorcsónakból kilőtt torpedókkal a magyar haditengerészet büszkeségét, a fiumei Ganz Danubius Gyárban készült Szent István csatahajót. A hajó elnevezéséről maga a császár, Ferenc József döntött, 1915-ös felavatásán és átadásán Fiuméban az uralkodót Mária Valéria főhercegnő képviselte.  A csatahajó elsősorban a pulai kikötőben teljesített szolgálatot, majd 1918.június 9-én indult el végzetes útjára, hajótársaival együtt.

A torpedó találatokat Premuda szigete közelében kapta, a roncsainak helye a tengerben: é.sz 44'35 0 és k.h.14.42.5833.

 

A hajó legénysége 1100 fő volt, hősi halált halt: 89 fő, ebből 41 magyar állampolgár volt. Az egyikük, Rövid Maxon Róbert sorhajóhadnagy visszament a hajó belsejébe, és ki akarta hozni az embereit a generátorházból, de már nem tért vissza, mint ahogy az a néhány matróz sem, akik a hajó lobogóiért tértek vissza a hajótestbe.

 

Szent István csatahajót a mai napig az ADRIA TITANIC-jának nevezik.

 

Kedves Emlékezők!

Hajtsunk fejet most hős magyar katonáink, haditengerészeink emléke előtt.

Azzal a reménnyel, hogy áldozatukból 105 év után mi is tudunk meríteni, hiszen mi is volt a Fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia  jelmondata?

Az , hogy a A KÖTELESSÉG ELŐRÉBB VALÓ AZ ÉLETNÉL!

 

Köszönöm szépen. " 

A beszédet követően a Fiume Barátai Egyesület nemzeti szalagos koszorút helyezett el az emlékműnél.

A harmadik helyszín az 1898-ban átadott egykori haditengerészeti templom /Gospa od mora- Madonna del mare) volt, ahol a résztvevők adventi szentmisén vettek részt .

Szerkesztette: A Fiume Barátai Egyesület Elnöksége 

A Muravidék és a tenger című projektről bővebben az eszéki Új Magyar Képesújság cikkét olvashatja: https://kepesujsag.com/muravidekiek-a-polai-magyaroknal/?fbclid=IwAR03bKsbNNxMROXxoS_5LuVpT7n8JwbUQJjW5gbN1wnO5GjuL9wY9QaBb4g