A Batthyányak emlékezete Fiumében

A Fiume Barátai Egyesület A Batthyányak emlékezete Fiumében címmel nyújtott be szakmai NEA pályázatot a Bethlen Gábor Alaphoz.

A jövőre , a tengermellékre tervezett konferenciára és kiállításra az egykori Fiumei Magyar Királyi Kormányzói Palotában ( ma Pomorski i Povijesni Muzej u Rijeci) kerülne sor.  A gróf Batthyány család három olyan meghatározó politikust adott a nemzetnek, akik az egykori Fiumére is nagy hatással voltak. Batthyány Lajos miniszterelnök képét 1848-ban az utcai hirdetőoszlopokra helyezték ki. A fiumanok lelkesen üdvözölték az 1848-as forradalmat. Unokája, Batthyány Lajos fiumei kormányzói hivatali ideje (1892-1896) épült, magyar költségvetési támogatásból és Hauszmann Alajos tervezésében a Kormányzói Palota. Batthyány Tivadar 1892 és 1901 között Fiume országgyűlési képviselője volt, aki szívvel-lélekkel látta el feladatait és igyekezett az anyaország és a Corpus Separatum között hídszerepet betölteni.

Őszintén reméljük, hogy lehetségünk lesz emléket állítani neves politikusainknak a tengermelléken.Találkozunk 2023-ban Fiumében!