Barcs, Magyarország Kapuja, Út és Híd az Adriáig- nemzetközi interregionális konferencia Barcson

2019. szeptember 27-én, pénteken, a Barcsi Móricz Zsigmond Művelődési Központban került sor a Fiume Barátai Egyesület évi legnagyobb rendezvényére, amely a Barcs, Magyarország Kapuja, Út és Híd az Adriág címet kapta. A határ mellett ilyen jellegű konferencia megtartása időszerű és a jövőbe mutató egyaránt. A magyar-horvát kapcsolatok javításán dolgozni kell, időről-időre át kell tekinteni az együttműködések tartalmát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről jelen lévő Kalmár Ferenc miniszteri biztos szerint a két ország közötti kapcsolat jó, amelyet a magyar-horvát kormányközi kisebbségi vegyesbizottság sikeres működése is igazol. A horvátok Pécsett Horvát Házzal és számos intézménnyel rendelkeznek, amelyeket a magyar állam támogat. A horvátországi magyarok is rendelkeznek autonómiával, saját közösségi házakkal, irodákkal és minden feltétel adott ahhoz, hogy nemzeti kisebbségként ápolni tudják nyelvi és kulturális hagyományaikat. Fiume kapcsán a miniszteri biztos említette, hogy a Magyar Ház kialakítása a közeljövőben várható illetve saját standot létesít Magyarország a Rijeka 2020 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényei során.

A konferecia előadói voltak még: Dr.Szűcs Márton, INTERREG titkárságvezető- a magyar-horvát pályázatokról, Danko Svorinics rijekai-fiumei önkormányzati képviselő a fiumei magyar örökségről valamint Koós Csaba önkormányzati tanácsnok a Barcs-Verőce közötti határ menti relációról, a fejlesztési tervekről beszélt. A konferencia második részében Dr. Bali Lóránt egyetemi docens Barcs interregionális szerepéről tartott előadást, Szilovics Gergely történelmi visszatekintésében Barcs és a határtérség múltjáról korreferált. Végül Csende Jánosné, a Barcsi és a Somogy Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt a horvát önigazgatás és kulturális autonómia aktuális kérdéseiről.

Szeretnénk köszönetet mondani Szászfalvi László országgyűlési képviselőnek a köszöntő megtartásáért és a sok segítségért, amelyet a Fiume Barátai Egyesületnek nyújtott a kormányzati kapcsolataink kialakítása során.